Een biometrische toegangscontrole zijn controles die uitgevoerd worden op basis van unieke kenmerken van personen. Deze vorm van toegangscontrole systemen zijn uitgevonden, omdat veel lichaamsdelen uniek zijn per persoon. Hierdoor kan het lichaamsdeel dienen als een sleutel tot een bepaalde ruimte of een compleet pand. Hierdoor hoef je dus niet te werken met sleutels, tags en toegangscodes, maar kunnen mensen met hun oog of vinger toegang krijgen tot een pand of ruimte.

Verschillende mogelijkheden van biometrische toegangscontrole

biometrische toegangscontrole

Hoe werkt het precies?

Om de toegang voor personen mogelijk te maken wordt er een scan gemaakt van het desbetreffende lichaamsdeel. De kenmerken van dit lichaamsdeel, bijvoorbeeld bijna onzichtbare groeven in een wijsvinger, worden opgeslagen in een database. Als iemand vervolgens toegang wil krijgen tot een bepaalde ruimte of pand moet hij of zij, in dit voorbeeld, de ogen voor een scanner houden, zodat er toegang wordt verleend.

Voordelen

  • kenmerken voor elk persoon zijn uniek
  • er kan nooit een ander persoon worden binnen gelaten
  • medewerkers hoeven geen toegangscodes te onthouden
  • het verliezen van tags en toegangssleutels kan niet meer voorkomen, dat er voor kan zorgen dat andere personen toegang zouden kunnen krijgen