Z-Wave is een term die voorkomt in de wereld van Smart Home technologie. Technisch uitgelegd, is Z-wave een protocol voor draadloze communicatie. Het is een energiezuinig netwerk dat gebruik maakt van radiogolven om van A naar B te communiceren. Deze technologie die in 1999 ontwikkeld is door Zenzys, maakt het mogelijk om huishoudelijke apparaten en andere elektrische systemen draadloos te bedienen. Zenzys is een Deens bedrijf dat gevestigd is in Kopenhagen. Dit Z-wave-systeem wordt bediend via internet vanaf een smartphone, pc of tablet. De bedieningswijze kan plaats vinden via een slimme luidspreker, draadloze sleutelhanger of wandschakelaar.

Voordelen gebruik Z-wave?

Je kunt Z-Wave zien als een soort Wi-Fi, maar dan specifiek gemaakt voor Smart Home technologie. Omdat het speciaal voor slimme huizen ontworpen is, heeft het een aantal voordelen ten opzichte van Wi-Fi voor het automatiseren en bedienen van je huis.

  • Draadloze techniek voor domotica
  • Werkt op de 868MHz-band
  • Alternatief voor Zigbee, met dit smart-systeem is het niet mogelijk om de bediening via telefoon, pc of tablet te regelen
  • Gestandaardiseerd protocol, hierdoor kunnen apparaten van verschillende merken met elkaar kunnen communiceren
  • Gebruikt mesh-networking voor betrouwbaarheid van het netwerk en groter bereik
  • Veilig door gebruik van encryptie
  • Laag energieverbruik
  • Premium technologie
  • Voordelen van Z-wave hub om het bedienen centraal te maken, persoonlijk en super makkelijk

Beginnen met Z-Wave

Wanneer je een Z-Wave installatie wilt bouwen is mogelijk op een vrij eenvoudige manier. Doordat het een draadloze technologie is, zijn er geen kabels nodig. Om te beginnen heb je alleen Homey en een apparaat nodig. De Athom Homey is een geavanceerde smart home hub die al jouw smart-apparaten van verschillende merken met elkaar laat samenwerken. Dat betekent dat je met Homey super veel producten vanuit één app aanstuurt. De technologie bouwt zelf het mesh-netwerk wanneer apparaten aan Homey worden toegevoegd. De apparaten vinden zelf de optimale route voor commando’s en berichten, dus er zijn geen inlog gegeven nodig. Ook een groot voordeel van Homey is dat het niet alleen een Z-Wave controller is, maar dit systeem kan daarnaast ook apparaten bedienen via Wi-Fi, Bluetooth, Zigbee, Infrarood en 433MHz signalen. Dit breid de mogelijkheden nog meer uit voor het gebruik van Z-wave.