NEN 8112 is een norm die ontwikkeld is om een passende bedrijfsnoodorganisatie (BNO) op te stellen. In Nederland verplicht de wet- en regelgeving om een optimale ontruiming te kunnen garanderen. Dit moet een protocol zijn dat richtlijnen uitzet en vorm geeft aan een preventief ontruimingsplan voor het geval van calamiteiten. De NEN 8112 norm beschrijft handvatten van het BNO-beleid en een checklijst met punten waaraan het ontruimingsplan aan moet voldoen. In de normomschrijving van NEN 8112 staat duidelijk uitgewerkt wat de taken zijn voor degenen die een specifieke rol spelen tijdens de ontruiming zoals bijvoorbeeld BHV’ers. Een extra voordeel van het inrichten van een desbetreffend calamiteitenplan, is dat het een universele herkenbaarheid garandeert. Dit door de eisen die staan beschreven in de norm en omdat de NEN-normen de meest gangbare normen zijn voor een BNO van kwaliteit.

Wet- en regelgeving NEN 8112 norm

Het is belangrijk om te weten dat de NEN 8112 richtlijnen zelf niet verplicht is, maar een duidelijk ontruimingsplan wel. NEN 8112 geeft daarom duidelijke richtlijnen om een goed, duidelijk en universeel herkenbaar vluchtplan te maken. Om tot een goed ontruimingsplan te komen, wordt er altijd eerst gekeken naar de gegevens ten aanzien van het gebouw, de vluchtwegen en veiligheidsmiddelen moeten verzameld worden. Hierdoor ziet een ontruimingsplan er voor ieder gebouw weer anders uit. Sinds 2009 is er een Nederlands normontwerp beschikbaar, waarmee een ontruimingsplan voor alle soorten gebouwen kan worden gemaakt. Deze NEN 8112 heeft na officiële publicatie de volledige NTA-reeks vervangen.

Bedrijfsnoodorganisatie

Het opstellen van de  BNO kunnen bedrijven uiteraard zelf doen, maar in de praktijk blijkt dit vaak een pittige klus. Hierdoor adviseren wij altijd om een specialist in de hand te nemen. Specialisten kunnen met alle nodige ervaring en kennis bedrijven helpen om een BNO op maat te maken voor de organisatie.