Inbraakwerend glas is een vorm van gelaagd glas. De naam geeft de betekenis al vrij, het glas is ‘inbraakwerend’ met andere woorden, zeer lastig te breken. Inbraakwerend glas valt onder de categorie gelaagd glas, dit betekent dat de ruit zijn stevigheid niet zozeer te danken heeft aan de dikte, maar vooral aan de inbraakwerende folie die in het midden van het glas geplaatst wordt. In de samenstelling van het glas zijn veel verschillende variaties mogelijk, bijvoorbeeld in het aantal glaslagen of het soort folie waarvoor wordt gekozen. Doordat niet per se de dikte, maar de speciale lagen ervoor zorgt dat het glas vrijwel onbreekbaar is, is hiermee een misverstand uit de wereld geholpen. Mensen denken namelijk dat dubbel glas ervoor zorgt dat het extra moeilijk is voor inbrekers om binnen te komen, maar dit is helaas niet waar.

Inbraakwerendheidsklasse

Of het inbraakwerende glas van goede kwaliteit is, kun je zien aan de inbraakwerendheidsklasse. Deze gradaties worden aangegeven met een klasse 2 en een klasse 3 keurmerk. Het Politiekeurmerk Veilig Wonen en Politiekeurmerk Veilig Wonen Nieuwbouw hanteren deze gradaties voor alle ramen en deuren. Deze klassen wordt getest aan de hand van EU-normen. Hoe hoger de klasse van het glas, hoe sterker het inbraakwerende glas is.

Inbraakpreventie inbraakwerend glas

Inbraakwerend glas met de hoogste klasse is bestand tegen ongeveer 70 inslagen met een bijl. Zo kun je er zeker van zijn dat een poging tot inbraak niet ongemerkt plaats kan vinden. Inbraakbeveiliging komt in verschillende vormen en systemen. Dit soort beveiliging draagt bij aan een veilige woonomgeving.