Domotica systeem staat voor een technologie dat de processen en handelingen binnen huis automatiseert. Dit systeem wordt aangestuurd vanaf een smartphone of met een bedieningspaneel. Vaak is dit een paneel dat aan de muur gemonteerd wordt om op die manier het systeem te bedienen. Dit Smart Home systeem maakt het mogelijk om iedere ochtend om 7 uur het bad vol te laten lopen met warm water, om de oven te laten opwarmen om half 8 en om kwart voor 8 de gordijnen open te laten gaan. De start van de dag wordt hierdoor vooropgezet en geregeld. Van verlichting tot temperatuur, bijna alles valt aan te sturen met een domotica systeem.

Domotica

Domo komt van het Latijnse woord domus, wat huis of woning betekent. Tica is een toevoeging die ook bij veel andere woorden wordt gebruikt en vaak duidt op ‘toegepaste wetenschap’ of ‘technologie’. Denk aan informatica of robotica. Domotica betekent dus woningtechnologie! Dit domotica systeem staat meestal voor verschillende domotica toepassingen die in een woning verwerkt zijn. Deze werken dan samen en zijn vaak ook vanuit een gecentraliseerde plek aan te sturen. Bij de werking van deze technologie is het belangrijk dat alle toepassingen hetzelfde protocol gebruiken om te communiceren. Deze systemen moeten dezelfde technische taal kunnen spreken om met elkaar samen te kunnen werken, anders kunnen zij elkaar niet begrijpen. Een protocol kan bijvoorbeeld WiFi of Bluetooth zijn, maar ook Z-Wave of Thread. Domotica systemen zijn meestal uniek, omdat je zelf de opzet en de route kunt bepalen. Hoe uitgebreid deze zijn en welke dingen je allemaal wilt kunnen regelen is naar eigen wens.

Voordelen Smart Home

Met een smart home of slimme woning, spreken we vaak wel van een vrij uitgebreid systeem waarbij domotica echt een integraal onderdeel wordt van de woning. Dit verandert de manier waarop je woont en leeft. De hele navigatie in en rondom je huis veranderd omdat je veel dingen met één druk op de knop kunt regelen. Het belangrijkste voordeel is dat dit systeem aspecten van het huis automatiseert, waardoor het ook weleens home automation wordt genoemd. Bij een smart home zijn veel van de domotica toepassingen ook verbonden met het internet, zodat de mogelijkheden alleen maar uitgebreid kunnen worden.